rob kottink

astrofotografie

Als het dorp ’s nachts op één oor ligt loop ik mijn tuinhuisje in. Vanuit mijn (R)observatorium observeer en fotografeer ik urenlang melkwegstelsels, planeten en nevels. 'Telkens weer cadeautjes.'

Nadat ik in mijn jeugd in de etalage van de Twentse Optiek Centrale in Geesteren(O) een telescoop zag en deze van mijn spaargeld kocht ben ik altijd gefascineerd geweest door wat er allemaal aan de nachtelijke hemel te zien is.

Tijdens de coronatijd heb ik de telescoop weer afgestoft en wilde ik mijn fascinatie delen met mijn gezin. Met een smartphone fotograferen via een telescoop werd lastig, vandaar dat ik een stap waagde in een echte astrocamera, een betere telescoop en bijhorende volgmotor en montering.

Na een steile leercurve en in met name techniek van uitlijnen, framing, Poolafstelling, belichting, filters, en bijbehorende software werden de resultaten steeds beter.

Om een object te kunnen fotograferen dat zo lichtzwak is (meeste objecten staan duizenden of miljoenen lichtjaren van ons vandaan) heb je veel belichtingstijd nodig.

Het eindresultaat van één foto is samengesteld uit honderden foto’s, die geselecteerd zijn op scherpte, steromvang en stervorm en een uiteindelijke bewerking met software om de juiste kleursamenstelling te krijgen.

 

Voor meer informatie kun je mailen naar [email protected]
Of bekijk mijn facebookpagina.