Elra eppink

keramiek

KUNST

Een aantal dingen in het leven kun je maar één keer doen. Een aantal momenten maak je maar één keer mee.
'Beeldig Elra' is geboren uit de behoefte om een gebeurtenis, een ervaring of een gevoel te vangen in een beeld en het daarmee vast te houden. Het geeft rust te weten dat de bijbehorende emotie losgelaten kan worden, omdat het tastbaar is gemaakt.
Elra heeft het talent om een moment in beeld te vangen. Bijvoorbeeld een kind dat zich verwondert. Of de lente die uitbundig zegeviert. De beeldstijl is noch figuratief, noch abstract. Met andere woorden het is niet exact lijkend, maar ook niet onherkenbaar.
Het uitvergroten van een (karakter-)eigenschap door middel van een houding of een element geeft een heel treffende associatie met de persoon of het onderwerp. Beelden van Elra zijn herkenbaar aan hun typische verfijnde gezichten en sprekende elementen. Haar beelden zijn veelal geïnspireerd op mens en natuur. Mooi en gevoelig. Terughoudend subtiel in detaillering. Ongedwongen in techniek en spannend gepositioneerd.


KERAMIEK

Om een beeld van keramiek te maken heb je nodig: geduld, precisie, geluk en een cursus ‘omgaan met teleurstellingen’. Het proces van kneedbare klei tot glanzend beeld is een ambacht en neemt ongeveer 4 maanden in beslag. Nadat een beeld uit klei geboetseerd is, moet het een aantal maanden drogen. Daarna wordt het in een speciale oven op 1100 graden biscuit gebakken. Dit biscuit gebakken werk is heel kwetsbaar en broos. Het komt nogal eens voor dat een werk dan sneuvelt.

Als het beeld in tact blijft, kan er glazuur op worden aangebracht en daarna wordt het nog eens gebakken. Door het glazuren wordt het beeld met een dun laagje glas gehard en de kleur brengt het beeld tot leven. Hoe de kleuring precies uitpakt is altijd een verrassing, want dat wordt pas na het bakken zichtbaar. Er komen geen mallen aan te pas, het is puur handwerk. Daardoor is ieder beeld uniek!

OVER MIJ
Elra Eppink (1986) woont met haar man en 3 kinderen in Vasse, Overijssel. In 2019 begon ze met boetseren onder het motto “Blij dat ik klei”. Haar eerste beelden waren gebaseerd op haar kinderen. Deze beelden werden haar zo dierbaar dat ze dit mensen in haar omgeving ook gunde. Er volgden beelden van nichtjes en neefjes, naamborden voor bevriende families en stillevens van de wilde bloemen uit het veld. Ook het gemis van haar moeder werd in een beeld verwerkt. En het doorzettingsvermogen van haar sportieve vader.

Naast vrij werk, maakt ze beelden in opdracht. Bijvoorbeeld voor het vormgeven van jeugdherinneringen, kleinkinderen of vierpotige huisgenoten. In 2021 exposeerde Elra voor het eerst en daarmee werd de stap naar het publiek gemaakt.


Voor meer informatie kun je bellen naar 06-81419493
Of mailen naar [email protected]